Hub van de Toekomst, festival Westplein 24 mei 2014

Programma van deze culturele zaterdag

Het nieuwe Moskeeplein wordt een belangrijke ontmoetingsplek op de kop van Lombok. Aan het plein staan de nieuwe Moskee en het  nieuwe woon- en winkelgebouw Buenos Aires. Op zaterdag 24 mei is kunnen bezoekers hier een kijkje te nemen in de nieuwbouw. In de avond vindt op het Moskeeplein een sociaal diner plaats voor dat in het teken staat van verbinden en proeven. Samen genieten stads- en buurtgenoten van al  het lekkers dat door lokale restaurateurs, koks of buurtgenoten is klaargemaakt en wordt geserveerd.. Ook staat hetontmoeten van buurt- of stadsgenoten centraal.

Op het lege bouwterrein achter de oude Moskee vindt de Markt plaats. Op dit eiland vind je veel lokaal gemaakt design én zelfgemaakt eten en drinken. Je kan op de markt ook zelf aan de slag, van zeefdrukken tot zelf koken.

Op het hart van het Westplein bij ‘Paviljoen pOp’ kan je op deze dag energie opdoen, Je mobiel opladen met zonne-energie op te laden,  je eigen ideeën voor het ‘Westplein van de Toekomst’ delen op de Wall of Dreams, of relaxt genieten van Slow koffie.

In de feesttent op de noordelijke middenberm draait alles om Dans&Muziek.  Hier kan je genieten van het debuutalbum van de talentvolle Utrechtse bands MTT (voorheen Minus The Tiger)  en ontdek je verborgen talenten van je stads- en buurtgenoten door lekker mee te  swingen in de dansworkshop, of mee te doen in de DJ popquiz.

Voor performances stap je eindelijk eens binnen bij Park Plaza Utrecht of  het NH Hotel. Neem de trap of  de lift naar één van de hotelkamers van  Hier kan je een bijzondere dans- of theatervoorstelling op een bijzonder locatie bijwonen.  Omdat alles op deze dag omverbinding en uitwisseling draait worden de oversteekplaatsen die de verschillende programma-onderdelen op deze dag met elkaar verbinden voorzien van een bijzonder tintje.

De energie die nodig is om dit programma te laten slagen is en wordt zoveel mogelijk lokaal opgewekt. Daarom danken wij op deze plaats alvast alle lokale partijen en (creatieve) ondernemers en bewoners die hier aan hebben bijgedragen. Zonder hun inzet had dit programma niet tot stand kunnen komen.

kaartje HUB Westplein 24 mei 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programma in onderdelen

HUB van de ‘ONTMOETING’, MOSKEEPLEIN (1)

 • Sneak preview Buenos Aires, van 14:00 -16:00 uur
 • Sociaal diner, Moskeeplein, van 19:00 uur – 21:30 uur

HUB van de ‘SELFMADE ECONOMY’, BOUWTERREIN BOUWFONDS (2)

 • De markt van 14:00 uur – 20:00 uur

HUB van de ‘LOKALE EN DUURZAME ENERGIE’, PAVILJOEN pOp (4)

 • Wall of Dreams, van 14:00 – 20:00 uur
 • Solar Power, van 14:00 – 20:00 uur
 • Pionier Pop, van 14:00 – 20:00 uur
 • Paviljoen pOp, van 14:00 – 20:00 uur

HUB van de DANS&MUZIEK, NOORDELIJKE MIDDENBERM (3)

 • Sing & Swing 14:00 – 16:00
 • Young and gifted  16:00 – 19:00
 • DJ boot & Popquiz 19:00 – 23:00

HUB van de HOTELKAMER PERFORMANCES (5&6)

 • Theaterperformance, Park Plaza Utrecht 14:00 – 18:00 uur
 • Theaterperformance, NH Hotel 14:00 – 18:00 uur

IN BETWEEN, DE VERBINDING TUSSEN HUB’S

 • Zichtbare verbindingen tussen de eilanden; doorlopend

HUB van de ‘ONTMOETING’, MOSKEEPLEIN

Sneak preview Buenos Aires, van 14:00 -18:00 uur

Vanaf 14:00 uur kunnen bezoekers elk half uur in  kleine groepjes van 4-6 bezoekers mee op een bezichtigingstour door de nog niet opgeleverde nieuwbouw Van Buenos Aires. Om veiligheidsredenen is een bouwhelm tijdens deze tour verplicht. Organisatie door Bouwfondsen Lauteslager Makelaars.

Kop van Lombok Jebber

Sociaal diner, Moskeeplein, van 19:00 uur – 21:30 uur

Schuif aan bij het sociaal diner en maak kennis met je stads- of buurtgenoten. Het Moskeeplein wordt omgetoverd tot restaurant met lange gedekte tafels waar iedereen kan aanschuiven. Het eten is biologisch en lokaal bereid door een team van talentvolle lokale restaurateurs , koks en buurtgenoten. Na elke gang schuiven de deelnemers drie stoelen naar links om kennis te  maken met hun nieuwe overburen. Aanmelden kan door je naam en gegevens door te geven op sociaaldiner@gmail.com

DSC_5797

Mede mogelijk gemaakt door Bouwfonds, Jebber, de gemeente Utrecht en Albert Heijn i.s.m. Jolanda Panis van Resto van Harte, Lisette Adriaens van Set Buurt, Thuisafgehaald en lokale kookliefhebbers.

HUB van de ‘SELFMADE ECONOMY’, BOUWTERREIN BOUWFONDS

De culturele markt van 14:00 uur – 20:00 uur

Maak kennis met lokaal design en de makers ervan. Op de markt vindt je veel producten van Utrechtse ontwerpers. De makers zijn aanwezig en vertellen over hun product of onderneming. Je kan op de markt ook zelf aan de slag met een zeefdruk, je eigen tas óf je eigen maaltijd, want natuurlijk kan je op de markt ook lekker eten en drinken. Er zijn veel zelfgemaakte hapjes verkrijgbaar uit de verschillende keukens die Lombok rijk is . Ook hier ligt het accent op lokaal bereid en/of biologische eten en drinken.

EsterDerrex MARKT

Mede mogelijk gemaakt door Bouwfonds, Aan de Stegge en de Gemeente Utrecht i.s.m. creatieve ondernemers uit Lombok en Utrecht, Set Buurt, HKU studenten, restaurateurs en mobiele keukens uit Lombok en Utrecht. Kijk voor een overzicht van de deelnemende creatieve ondernemers.

HUB van de ‘LOKALE EN DUURZAME ENERGIE’, PAVILJOEN pOp

Wall of Dreams, van 14:00 – 20:00 uur

Deel je droom voor het Westplein van de Toekomst op de Wall of Dreams. De starts is al gemaakt,  scholieren van verschillende basisscholen hebben in kleurrijke tekeningen en collages hun droom voor het Westplein van de Toekomst  achtergelaten. Deel ook jouw idee, droom mee met anderen,  raak geïnspireerd, of beter nog maak een droom waar!

Wall of Dreams

Mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht i.s.m. Lombokse scholen zoals basisschool deParkschool en het Christelijk Gymnasium.

Solar Power, van 14:00 – 20:00 uur

Laat je mobiel of elektrische  fiets op met zonne- of windenergie. De bus van Rondomdom stelt i.s.m. Eneco 12x 2m zonnepanelen beschikbaar. De zonnepanelen zullen het pOp paviljoen op deze dag voorzien van zonne-energie. Daarnaast kan je in de elektrisch aangedreven bus van Rento Hermanns informatie krijgen over het verduurzamen van je woning met bijzondere materialen en geeft ook Energie U voorlichting over duurzame energievormen.

BUS RONDOMDOM

Mogelijk gemaakt door Rento Hermanns van Rondomdom i.s.m. Eneco en Energie U.

Pionier Pop, van 14:00 – 20:00 uur

Beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen stuurt Pionier Pop op pad om de ruimte te verkennen en de toekomst vorm te geven. Vanuit het gebouwtje van Paviljoen pOp steekt de pionier over, naar terra incognita, om zijn piketpaaltje te slaan in nieuw land. Pionier Pop komt terug met antwoorden en wellicht met meer vragen, die worden bijgezet in het wonderkabinet van wensen, ideeën en dromen in het paviljoen. De pionierscollectie zal dienen als bronmateriaal voor een filmverslag.

AvS-Pionier Pop-1b

‘Pionier Pop’ is een interactief kunstproject van Anna van Suchtelen i.s.m. Aorta en de gemeente Utrecht.

Paviljoen pOp, van 14:00 – 20:00 uur

Heerlijke Slow koffie met opgeklopte melk, thee, taarten of specialiteit van het paviljoen: broodje pOp. Paviljoen pOp (initiatief van stichting Maanzaad) serveert ook op deze dag met zorg en aandacht gemaakte broodjes, taartjes en soepen . De  smakelijke producten komen uit de nabije omgeving en worden dagelijks vers aangeleverd door passievolle koks en bakkers uit Utrecht. Buiten kan je genieten van de zon op de van pallets gemaakte bankjes bij de Mobiele Tuinen.

Food-MARKT

HUB van de DANS&MUZIEK, NOORDELIJKE MIDDENBERM

Sing & Swing 14:00 – 16:00

Swingende ledematen en springende lichamen. Het festival trapt af met dansbare grooves.  Het programma varieert van een danceworkshop tot een swingende DJ- boot.

pixmac-vector-86602076

i.s.m. Iris Vos en lokaal talent. Mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

Young and gifted, 16:00 – 19:00

Maak op deze bijzondere locatie kennis met lokaal en Utrechts talent, voor zover je dat al niet had gedaan. In het voorprogramma krijgt jong en opkomend talent de kans zich te presenteren. Het hoofdprogramma bestaat uit bekend talent, waaronder Thickshag & Martymet hun orginele mix van county&bluegrass evergreens én MTT, zie video ‘water’ (voorheen Minus The Tiger). Ze zijn net terug van een aantal maanden rondtoeren in Canada maar op zaterdag 24 mei zijn ze terug met hun gereleasde debuutalbum ‘Minus the Tiger’ op het Westplein. Home sweet Home.

BAND thickshag-marty_1

14.00 – 14.15 Djintan
14.15 – 14.35 Parkschool band
14.35 – 14.50 Djintan
14.50 – 15.15 DJ TK
15.15 – 16.00 Link, streetdance workshop
16.00 – 16.30 Popke
16.30 – 17.00 Easy Aloha’s
17.00 – 17.45 Thickshag & Marty
17.45 – 18.30 Easy Aloha’s
18.30 – 19.15 Abanicos (salsa)
19.15 – 20.00 Easy Aloha’s
20.00 – 21.30 Disco Bingo Drink Inn Show
21.30 – 22.15 Easy Aloha’s
22.15 – 23.00 MTT

i.s.m. Iris Vos en mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.
DJ boot & Popquiz 19:00 – 23:00

Lekker swingen met goeie Utrechtse DJ’s. Na 21:00 uur start de popquiz of DJ Bingo show in de tent. Iedereen mag meedoen.

DJ

I.s.m. Iris Vos en Utrechtse DJ’s. Mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

HUB van de HOTELKAMER PERFORMANCES

Theaterperformance, Park Plaza Utrecht 14:00 – 18:00 uur

Het Westplein wordt op 24 mei omgetoverd tot Hub van de Toekomst. Een plein waar stedelingen elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en inspiratie opdoen. Een plek waar bezoekers geprikkeld worden om in beweging te komen en nieuwe verbindingen aan te gaan.Anke Kuypers en Hilmar Leujens spelen tijdens DE STAD DE TOEKOMST Het Bed-In, een intieme theatervoorstelling in een hotelkamer van Park Plaza. In een muzikale performance presenteren zij frisse gedichtjes op een bedje van muziek, een concert in pyjama. De voorstelling start ieder uur; za 14:30- 15;00, za 15:30 – 16:00 en 16:30-17:00 uur. Wees er snel bij, want er zijn een beperkt aantal plaatsen.

AnkeKuypers

 

 

 

 

 

 

 

Mogelijk gemaakt door Park Plaza Utrecht.

Theaterperformance ‘Reis naar Ersilia’, NH Hotel 14:00 – 18:00 uur

‘You don’t have to go far to leave your world’. Ben jij klaar om te gaan? klaar om je bloot te stellen aan nieuwe indrukken? Deze dromerige trip voert je naar de imaginaire en onbekende stad Ersilia, waar de relaties tussen bewoners worden vastgesteld door eindeloze draden. In een surrealistische decor vol vertekend licht en geluid nemen de acteurs je mee in hun wereld en dringt de sensatie van een nieuwe stad met nieuwe mensen en een nieuwe nog onbekende toekomst zich op. Een voorstelling gebaseerd op het bekende boek ‘de onzichtbare steden’ van Italo Calvino. Van 14:00 – 18:00 uur is deze sterke theaterperformance elk uur te bewonderen. Wees er snel bij want het aantal plaatsen in de hotelkamer is beperkt. Zie ook de trailer ‘theater to go‘.

NH Theater

Mogelijk gemaakt door NH Hotel i.s.m. Micaela Tettamanti en Martha Villada Marquez

IN BETWEEN, DE VERBINDING TUSSEN HUB’S

Zichtbare verbindingen tussen de eilanden; doorlopend

De oversteekplaatsen tussen de eilanden worden door de Utrechtse kunstenaar ‘Jan is de Man’ i.s.m. bewoners, bezoekers en toevallig passanten voorzien van een bijzonder en opvallend ‘jasje’.

4136ebfc2bff1c22f22da1987f5374d2

Mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en POS (Project Organisatie Stationsgebied) i.s.m. JanIsDeMan.

‘Het luisterend oor’, De Proefplaats, doorlopend

Neem plaats in één van de intieme ‘huiskamers’ van De Proefplaats, die op verschillende plekken op het festivalterrein zullen verschijnen en maak een praatje over jouw toekomstdromen!